Corectarea strabismului

5-20% din copii au probleme de vedere, 5% din copii au strabism

Beneficiari

Intervenții chirurgicale

Consultații

Despre Strabism

Strabismul este o afecțiune oculară în care axele celor doi ochi nu sunt paralele și unul sau ambii ochi deviază.

Care sunt semnele strabismului?

Principalul semn este lipsa alinierii axelor vizuale ale ochilor, adică un ochi fuge din poziția normală de drept înainte. Alteori, sunt semne indirecte cum ar fi închiderea unuia dintre ochi în lumina puternică, întoarcerea sau înclinarea capului într-o parte.

Care sunt cauzele strabismului?

Cauzele strabismului sunt diverse:

 • Ereditatea: părinții, frații sau rudele apropiate au strabism, dar poate să apară și la copii fără rude cu strabism;
 • Viciile de refracție (prezența dioptriilor), mai ales când sunt diferențe de dioptrii între ochi. De multe ori, viciile de refracție se transmit ereditar;
 • Vederea scăzută a unui ochi din diverse motive (leziuni ale fundului de ochi, cataractă, tumori intraoculare);
 • Prematurite, dismaturitate;
 • Afecțiuni neurologice: hidrocefalie, sindrom Down, paralizie cerebrală;
 • Afecțiuni congenitale ale orbitei sau ochiului;
 • Traumatisme cerebrale, ale orbitei sau ale ochiului;
 • Cauze necunoscute: de cele mai multe ori nu se poate stabili cauza.Strabismul poate să apară la copii fără alte afecțiuni asociate.

Odată constată prezența strabismului, copilul trebuie consultat IMEDIAT de către un specialist oftalmolog pediatru.

Prima urgență o reprezintă depistarea și tratamentul ambliopiei, adică a vederii slabe. Dacă unul din ochi deviază mai frecvent, vederea lui poate să scadă prin ne-utilizare. Ochiul care priveste drept, este folosit preponderent. Ambliopia apare la 40 % din copiii cu strabism și este principala cauză de pierdere a vederii la un ochi pentru populația cuprinsă între 20-70 ani. Ea poate fi prevenită prin consult oftalmologic.

A doua problemă majoră o constituie lipsa vederii binoculare care include şi steroscopia, vederea “ 3 D”. Lipsa vederii binoculare implică aprecierea incorectă a distanţelor, practic extrem de deranjantă, mai ales pentru şofat precum şi pentru practicarea unor meserii sau sporturi care necesită vederea în spaţiu cum este munca la înălţime, arhitectură, pictură, chirurgie. La mulți copii cu strabism s-a constat o dezvoltare deficitară a motilității și a echilibrului întregului corp.

Strabismul congenital

Când debutul strabismului este sub vârsta de 6 luni sau chiar mai devreme, acesta este denumit strabism congenital. Mai frecvent este strabismul convergent, când ochiul fuge spre nas.

Cu cât strabismul apare mai devreme, cu atât trebuie intervenit mai rapid, altfel şansele de recuperare a vederii la ochiul slab şi a vederii binoculare scad.

Examinarea are ca scop decelarea cauzei care a produs strabismul şi decizia asupra tipului de tratament necesar.

Tratamentul oftalmologic în strabism

Strabismul se poate trata cu succes, tratamentul fiind adaptat fiecărui pacient în parte, în funcție de tipul strabismului, vârsta, asocierea deviațiilor verticale cu cele orizontale, dacă au mai fost operați anterior.

Netratat adecvat și din timp duce la pierderea vederii binoculare, persistența vederii duble, aspectul inestetic al ochilor.

Tratamentul poate fi unul dintre cele mai de jos sau combinație a acestora:

 • Optic;
 • Ortoptic;
 • Tratamentul ambliopiei;
 • Tratamentul chirurgical;

Concluziile studiului dr. Daniel Mojon, oftalmolog specializat în strabism la Kantonsspital St Gallen (Elveţia)

„Niciodată nu-i prea devreme să corectezi strabismul. Operaţia de corectare a strabismului la copiii cu vârsta de până la 6 ani previne fenomenul de izolare socială a acestora”.

Pentru susţinerea tezei sale, Dr. Daniel Mojon a publicat în The British Journal of Ophthalmology un studiu efectuat pe un eşantion compus din 118 copii, pentru a determina relaţia dintre strabism şi discriminare. Dacă înaintea vârstei de 6 ani copiii nu-şi stigmatizează colegii ce suferă de acest defect vizual, situaţia este diferită după aceasta etapă.

Dr. Daniel Mojon şi echipa sa au făcut modificări ale fotografiilor a 6 perechi de gemeni, prin crearea unui strabism artificial la unul dintre cei doi copii. Imaginile au fost apoi prezentate succesiv în faţa unui grup de 118 copii, cu vârste cuprinse între 4 şi10 ani. Aceştia au fost rugaţi să desemneze care ar fi gemenii pe care i-ar invita sau nu la aniversarea zilei lor de naştere. Unul din cei 31 de copii de 4-6 ani (3,2%) nu a selectat nici un copil cu strabism. Printre copiii de 6-8 ani, rata de discriminare urca la 37,5%, respectiv 18 din 48 de copii nu au selectat nici un copil afectat. Între 8 şi 10 ani, majoritatea copiilor (56,5%) nu au invitat pe nici unul din copiii cu strabism.

Prin urmare, discriminarea legată de strabismul infantil creşte odată cu vârsta copiilor. De asemenea, afirma dr. Daniel Mojon, o intervenţie chirurgicală de corecţie ar trebui să fie efectuată înainte de 6 ani, vârstă ce pare să marcheze declanşarea implicaţiilor sociale negative ale strabismului. În susţinerea argumentaţiei lor, cercetătorii citează alte studii care atestă că unii educatori au avut, de asemenea, o atitudine negativă faţă de copiii cu strabism.

1. Prezentare generală proiect

Prin proiectul medical ,, Corectarea strabismului” venim în sprijinul copiilor şi adolescenţilor din centrele de zi, apartamentele sociale de tip familial sau familii defavorizate social, care prezintă această afecţiune.

În majoritatea ţărilor europene, strabismul nu mai constituie o problemă, copiii cu această afecţiune oftalmologică fiind diagnosticaţi corect la o vârstă fragedă şi trataţi corespunzator, fapt ce contribuie la creşterea considerabilă a şanselor de corectare. În România, în rândul copiilor şi adolescenţilor din mediile social vulnerabile, strabismul ridică încă probleme serioase având pe lângă componenta medicală şi implicaţii în plan social, emoțional şi educativ. Această realitate ne-a determinat să iniţiem în 2010 ,,Corectarea strabismului”.

2. Descriere proiect pas cu pas:

 • Vizita iniţială la oftalmolog pentru a determina diagnosticul corect și tipul de tratament necesar în funcție de tipul strabismului.
  • Medicul specialist va face recomandările necesare: aplicarea de ocluzor, purtarea ochelarilor corectori sau/și o intervenție chirurgicală.
  • Dacă se impune, va avea loc și o a doua vizită medicală.

Copiii din București și județele limitrofe sunt consultați la Clinica Oftalmix, București, de către echipa condusă de doamna dr. Luminița Teodorescu. https://oftalmix.ro/

Copiii din jud. Cluj și județele învecinate sunt consultați la Clinica Pro Visual, Cluj-Napoca, de către echipa condusă de doamna dr. Gabriela Bîrlea. https://provisual.ro/

 • În cazul în care este necesară o intervenție chirurgicală, aceasta se va desfășura în Spitalul de Pediatrie Medlife, București.
  • Atunci când se impune spitalizarea pacientului, însoțit de un părinte sau tutore, aceasta va fi de 24 ore, perioadă în care copilul va fi sub observație.
  • Post-operator pacientul va beneficia în timpul anului, de vizite la intervale regulate: 2 luni/ 6 luni/ 1 an.
 • Logistica:
  • Voluntarii asociației însoțesc copilul și părintele/ tutorele acestuia la toate vizitele medicale.
  • Coordonatorul programului va comunica cu părintele/ tutore sau cu reprezentanții D.G.A.S.P.C pentru a pregăti dosarul legal necesar.
  • Voluntarii asociației vor asigura copilului, în cazul unei intervenții chirurgicale suportul emoțional necesar.

3. Beneficiile programului pentru copii:

Din punct de vedere medical: această afecțiune oftalmologică este corectată, în special când pacienții au vârste mici.

Din punct de vedere social: crește stima de sine, ajutându-l pe copil în stabilirea unor raporturi sociale armonioase cu ceilalți colegi. Rezolvă multe din complexele de inferioritate apărute datorită strabismului, contribuind la o mai bună integrare în societate.

Din punct de vedere educațional: s-a constatat o îmbunătățire a rezultatelor la învățătură, copilul citind mai bine și acumulând astfel cunoștințele necesare.

În cadrul programului monitorizăm rezultatele într-un mod practic care include chestionare, consultații post-operatorii, discuții cu personalul medical și cu îngrijitorii acestor copii, poze înainte și după tratament care vor oferi imagini concludente.

4. Obiective:

Extinderea programului în toate județele țării, contribuind astfel la soluționarea unei probleme medicale cu multe implicații negative în viețile copiilor din mediile defavorizate social.

Beneficiari

De la debutul proiectului în 2010 și până în prezent, 731 de copii din 26 de județe ale țării au beneficiat de sprijin. Au avut loc 2471 de consultații și 319 de intervenții chirurgicale.

Testimoniale

Ce spun copiii și părinții despre proiect

Curte Casandra

Bună ziua!
Numele meu este Curte Casandra. Am avut strabism de când mă știu, iar faptul că trebuia să mă confrunt cu privirile altora în timpul unei discuții îmi provoca discomfort și anxietate.
Oamenii te pot judeca pentru multe lucruri, însă atunci când acel lucru este atât de evident, din păcate nu te poți ascunde și depinde doar de tine cum abordezi situația. Am aflat despre Ascociația „Noi Orizonturi Familia” chiar de la o fată care a beneficiat de ajutorul lor. După operație viața ei s-a schimbat considerabil, așa cum avea să se întâmple și cu a mea.
Tot ce pot să spun este că mă bucur nespus de mult de faptul că am putut să îmi îndeplinesc cel mai mare vis, și anume să mă operez și să încep să mă apreciez mai mult.
Mulțumesc din suflet tuturor celor din echipa „Noi Orizonturi Familia” pentru că au reușit să mă facă să am încredere în mine.
Sunteți minunați!
Cu drag, Curte Casandra

Leonard, 14 ani

Dumneavoastră ocupați un loc special în sufletul familiei noastre. Ați reușit, ce eu nu am reușit ani la rând. Zâmbetul a apărut pe chipul unui băiat de 14 ani. Băiatul meu, Leonard, a beneficiat de operație pentru corectarea strabismului cu ajutorul asociației dumneavoastră. Am venit la doamna dr.Irina Velcea, cu un băiețel timid, complexat de “defectul” lui, retras iar acum este un adolescent sigur pe el, dezinvolt și cu o sumedenie de prieteni. Meritul este numai al dumneavoastră, al întregii echipe și țin pe această cale să vă mulțumesc din nou. Toți oamenii care au contribuit la fericirea noastră beneficiază veșnic de stima și respectul nostru. Cu respect, o mamă

– Anișoara

Alexandru, 14 ani

Mulțumim din suflet acestei asociații, fără de care nu ne-am fi permis să operăm copilul care a venit în familia noastră la vârsta de 6 luni, având un strabism destul de pronunțat. Această echipă împreună cu d-na dr. Irina Velcea, doctor cu mult profesionalism, cu rezultate spectaculoase, ajută copiii a căror familii nu au posibilități. MII ȘI MII DE MULȚUMIRI!

– Filica

Andreea, 17 ani

Țin să vă mulțumesc din toată inima mea pentru tot. Dacă nu erați dumneavoastră, întreaga echipă, si astazi îmi era rușine să mai ies pe stradă că toți îmi spuneau că mă uit strâmb…Dumnezeu să vă dea numai bine la câți copii fericiți faceți.
Vă mulțumesc încă o dată pentru tot ce ați făcut pentru mine !

– Andreea